''Покошено поље'' Бранимир Ћосић

 

Датум рођења: 13. септембар 1903. године

Место рођења: Штитар, поред Шапца

Родитељи су били учитељи па су се често селили. Рано је остао без оца.

Школовао се у Београду. Био је јако везан за мајку. Рано је оболео од туберкулозе. Због тога је морао да напусти студирање. Лек је тражио у швајцарском санаторијуму. Бавио се новинарством.

За живота је објавио три књиге приповедака и три романа. 

Бранимирова мајка је била дечји писац и преводилац. 

Млади писац је преминуо 1934. године.

Више о писцу: Бранимир Ћосић у врзином колу живота и смрти

''ПОКОШЕНО ПОЉЕ''

Књижевни род: Епика
Књижевна врста: Роман

Роман прати судбину Ненада Бајкића током и после Првог светског рата. Састоји се из два дела: ''Читава једна младост'' и ''Силе''. 

Роман је објављен 1933. године.

1. Наведи ликове у овом одломку и њихове породичне везе.

2. Шта се налази у пакету који је Ненад носио? Коме је намењен тај пакет?

3. Шта је то Ненад приметио на лицу својих пратиља? Зашто је то Ненаду било чудно?

4. Детаљно опиши железничку станицу. Колико војника одлази у рат? Наведи њихова занимања. Колико година имају ови младићи?

Сазнај више о 1300 каплара

5. Зашто је тешко пронаћи Жарка по приспећу воза? Аргументуј свој одговор конкретним примерима из одломка. 

6. Опиши Жарка. Зашто писац каже да је то Жарко, али ипак није? На основу свог познавања историје Првог светског рата, објасни шта је узроковало ову промену.

7. Шта је Ненад очекивао од сусрета са ујаком? Коју песму певају људи на перону? Зашто се Ненад осећа као да је у цркви? Писац каже да је том приликом све певало, не само људи. Објасни на шта је тачно мислио. Које стилске фигуре препознајеш у овом пасусу?

8. Два младића у наредничким униформама иступају пред људе и почињу да рецитују. Једну песму препознајеш са часова. Откриј и име песме и писца друге песме. Протумачи како Жарко и окупљени реагују на ове стихове. Какве емоције буди ова сцена?

9. Мртав воз се спрема за полазак. Ненада је уплашило лице официра са бележницом. Због чега? Шта нам ови редови наговештавају?

10. Старамајка се још више погрбила и смањила. Какав је то терет пао на њена леђа? Обрати пажњу на опис одласка воза. Шта изглед улице, сијалица и опис ваздуха желе да поруче читаоцу? Зашто се у даљини чују баш црквена звона?

Провери шта си запамтио/ла: ''Покошено поље''



Коментари