''Хајдуци'' Бранислав Нушић - истраживачки задаци

 

1. Одреди књижевни род и врсту. Одреди време и место дешавања радње.

2. Наведи јунаке и по једну особину за сваког.

3. Где су се састајали дечаци? Ко је увек долазио на храстово стабло? Један дечак долази само недељом. Како се он зове? Зашто га нема осталим данима?

4. Опиши омиљеног јунака. Чијим несташлуцима си се највише смејао/ла?

5. На који начин су дечаци добили своје надимке? Објасни да ли им пристају. Одабери дечака чији је надимак најдуховитији.

6. Упореди њихово и твоје школовање. По чему се разликује? Какав став су дечаци имали о школи и учењу? Шта смо сазнали о њиховим оценама?

7. Опиши како дечак приповедач описује себе. Да ли и одрасли имају исто мишљење о њему? Због чега се њихова мишљења разликују?

8. Истражи ко су били прави хајдуци. Зашто су људи одлазили у хајдуке? Какав је био хајдучки живот? Које особине су красиле праве хајдуке?

9. Чија је идеја била да постану хајдуци? Наведи по чему се све Чеда Брба разликује од осталих дечака. 

10. Да ли су ови дечаци поступили разумно? Замисли да си на њиховом месту. Да ли би данас побегао/ла у хајдуке? Опиши живот у шуми. Шта би ти недостајало? По чему би данас нама било лакше да смо хајдуци?

11. Састави списак ствари које су дечаци понели у шуму. Објасни шта је на том списку корисно и бескорисно. Додај своје предлоге за које сматраш да би ти биле корисне током хајдучког живота.

12. По чему су ови дечаци слични, а по чему се разликују од правих хајдука? Шта је смешно у покушајима дечака да имитирају хајдуке?

13. Како су се дечаци понашали у шуми? Какве су приче причали? Која прича ти је најзанимљивија? Препричај је.

14. Због чега је магарац отишао у хајдуке? Препричај нам његову причу. Због чега се баш магарац придружује дечацима а не нека друга животиња? Шта је писац на овај начин хтео да нам поручи?

15. Како се деца понашају према родитељима? А родитељи према деци? Ко је приметио да се деца нису на време вратила кући? Како реагују мајке, а како очеви?

16. Укратко нам препричај на који начин су дечаци дочекани код куће. Да ли су заслужили казну? Какав дочек су очекивали, а шта их је затекло? Стави се у позицију родитеља и изнеси своје мишљење о овој ситуацији у којој су се нашли главни јунаци. Да ли су батине промениле њихово понашање? Да ли би их ти казнио на други начин и како?

17. Прича почиње и завршава се на храстовом стаблу. На који начин је ова авантура променила животе дечака? Да ли су нешто научили? Укратко препричај последње поглавље.

18. Који јунак подсећа на тебе, а који је твоја супротност? Зашто?

19. Да ли би нешто променио/ла у роману? Ако би, шта тачно?

20. Наведи једну идеју овог дела.

21. Да ли те неки јунак из овог дела подсећа на особу коју познајеш? Ако је одговор потврдан, објасни нам на кога и зашто.

22. Напиши другачији крај.

23. Издвој најдуховитију сцену из романа и препричај је.

КВИЗ Дигитална Јеца

Коментари