Грчка митологија

Титани су божанства која су владала светом. Уран (Небо) и Геја (Земља) су родитељи грчких богова. Деца су се успротивила и десет година борила против својих родитеља. Након пораза, сви титани су заробљени у Подземљу. Зевс постаје врховни бог. Грчка митологија препознаје 12 главних богова и богиња: Зевса, Хада, Посејдона, Херу, Афродиту, Ареса, Атену, Артемиду, Аполона, Деметру, Диониса и Хефеста. 

Зевс је грчки врховни бог. Његов трон је на планини Олимп и поверено му је небо. Са браћом Хадом и Посејдоном је бацао коцку како би судбина одлучила који део света ће припасти свакоме. Управља муњама, олујама, громовима и облацима. Задужен је за законе и право, кажњава неправду и злочине. Његова супруга је богиња Хера. Са њом је добио Ареса (Ареја), Хефеста и Хебу. Зевс је неверан муж и има много љубавница. Лета му је родила близанце Аполона и Артемиду, Самела Диониса, Мнемосина Музе, Леда Диоскуре, Данаја Персеја, Алкмена Херакла, итд. 
Смртници су му посвећивали орах и храст. Повезујемо га са планинским врховима и муњама.  
Олимп

 Хад је Зевсов и Посејдонов брат, владар Подземља и мртвих.   Њему се нису подизали храмови јер се од њега не тражи помоћ.   Ожењен је Персефоном. Смртници су му жртвовали црне овце.   Његове биљке су нар, чемпрес и нарцис. Хад је други назив за Подземље. 

Посејдон је бог мора и земљотреса. Живи у дворцу на дну мора. Кроти таласе и шаље буру. Трозупцем изазива земљотресе и поплаве. Он је покровитељ коња и коњичких трка. Његове животиње су бик и делфин, а дрво бор. Приказан је као зрео мушкарац коврџаве косе и браде.
Хера је ћерка титана Крона и Реје, Зевсова жена и сестра. Врховна богиња која заступа брак и породицу. Љубоморна је и свирепа према бројним Зевсовим љубавницама. Називају је и волоока, па су јој зато приносили бела говеда. Њени симболи су дијадема, скиптар, штит и паун.
Хера

  Афродита је богиња лепоте, љубави и плодности. Један мит   каже да је Зевсова ћерка, а други да је рођена из морске пене. Удата је за Хефеста, али се заљубљује у Ареса, Хермеса, Диониса. 
Арес или Ареј је Зевсов и Херин син, бог рата и хероја.
Атена је богиња мудрости, праведног рата, уметности, заната, храбрости и образовања. Она је заштитница ратника. Њено светилиште је Партенон, који се налази у Атини, главном граду Грчке (који је добио име по овој богињи). Помаже храбрим и интелигентним јунацима. Атена је покровитељица државе, правосуђа и закона. Заштитница земљорадње, пчеларства и занатства. Људима је дала плуг, кола, бројеве, разбој, итд. Приказана је са шлемом, копљем и округлим штитом на коме се налази Медузина глава. Сова је њена животиња. Зову је и Палада.

Арес
Аполон је син Зевса и Лете, Артемидин брат близанац. Он је симбол светлости, разума и мушке лепоте. Задужен је за музику, плес, прорицање, стрељаштво, медицину и сточарство. Основао је светилишта у Делфима. Аполон је заштнитник градова, тргова и друмова. Носио је ловоров венац у част нимфе Дафне у коју је био заљубљен.

Артемида
Артемида је Аполонова сестра близнакиња. Она је богиња лова, животиња, плодности и чедности. Њен храм је био један од седам чуда старог света. Стрелама кажњава безбожност и надменост. Помаже при порођају. Приказана је као млада жена која носи лук и стрелу, окружена ловачким псима, кошутама и нимфама.
Деметри су поверени усеви и пољопривреда, земља и цвеће, биљке и храна. Зевсу је родила Персефону коју је отео Хад. Због тога Персефона пола године проводи у Доњем свету (јесен и зима), а пола године код мајке (пролеће и лето). Деметрин главни симбол је класје.

Дионис или Бах је заштитник винове лозе, вина и плодности. Рођен је из љубави смртнице Семеле и Зевса. Одрастао је у природи међу нимфама, које су га криле од љубоморне Хере. Из његовог култа су се развили драма и позориште. Његове биљке су грожђе, бршљан и ловор.

Хефест је бог ватре и ковачког заната, син Зевса и Хере. Бесни Зевс га је једном приликом бацио са Олимпа, зато Хефест храмље. Боговима је саградио дворове, Афродити накит, Аполону и Артемиди сребрне лукове. Афродита је његова супруга, али му је неверна. Овај бог је заштитник оружара и занатлија.

Богови се хране АМБРОЗИЈОМ и пију НЕКТАР. Ко их окуси, може постати бесмртан.

Олимп се налази на граници Македоније и Тесалије, на врховима и лети има снега. Изнад облака, на самом врху, налази се велики и богат град који је подигао Хефест. У Зевсовом двору богови једу, пију и посматрају смртнике.
Адонис је лепи младић у ког су биле заљубљене Афродита и Персефона. Изабрао је Афродиту.
Ахил или Ахилеј је највећи грчки јунак, син краља Пелеја и богиње Тетиде. Изабрао је кратак и славан живот. Као беба је окупан у реци Стикс да би постао бесмртан. Међутим, мајка га је држала за пету па је тај део тела остао ван воде. Једини начин да га убијете јесте да га погодите у пету. Из ове приче нам је остао израз Ахилова пета (слаба тачка, слабост).



Делфи су пророчиште, налазе се на планини Парнас. Свештенице Питије би у заносу изговарале неповезане речи које је свештеник тумачио. Савете су давале и о државним стварима, не само приватним, па су зато Питије биле изузетно моћне.
Ерида је Арејева сестра, богиња неслоге и раздора. Ерос је божанство љубави, касније су му додати лук и стрела. Хелије је божанство Сунца, брат Селене (Месец) и Еоје (Зора). Управља сунчевом кочијом од истока до запада, а ноћу одмара у златној палати. На посао и пут креће у зору. Све види и од њега се ништа не може сакрити.
Херакле је син Зевса и Алкмене. Сматрају га највећим и најомиљенијим грчким јунаком. Био је љубимац свих богова. Хермес му је даровао мач, Аполон лук и стрелу, а Посејдон коња. Једино га Хера мрзи и прогони, пошто је дете Зевсове љубавнице. Кад је био у колевци, Хера је послала две змије да га убију. Мали Херакле их је задавио голим рукама, показујући своју надљудску снагу. Познат је по извршењу 12 задатака:
1. Убио је немејског лава, касније је његову кожу носио као оклоп
2. Убио је лернејску хидру, отровно чудовиште са 9 глава
3. Донео је дивљег вепра са планине Еримант
4. Уловио је керинејску кошуту
5. Растерао је људождерске стимфалидске птице
6. Очистио је прљаве штале елидског краља Аугија
7. Савладао је микенског бика
8. Довео је кобиле трачанског краља Диомеда
9. Освојио је појас амазонске краљице Хиполите
10. Савладао је дива Гериона
11. Донео је златне јабуке Хесперида
12. Изнео је пса Кербера из Подземља
Осим тога, ослободио је Прометеја и основао Олимпијске игре. Херкале је борац против зла, заштитник и ослободилац, оснивач градова. Приказује се са лављом кожом и чворноватом батином. Познат је и као Херкул

Хермес је најмлађи бог. Рођен је четвртог дана у месецу и четири је његов број. Он је заштитник пастира и путника. Описан је као лукави трговац. Изумео је фрулу. Посредује између богова и људи као Зевсов гласник. Штити дипломате. Душе умрлих спроводи у подземни свет. Задужен је за путеве, саобраћај, трговину. Има одличну моћ убеђивања. Сматра се да је открио бројеве и мере за дужину и тежину. Поштовали су га лопови и коцкари. Због своје маште и речитости је покровитељ књижевности.
Хестија је ћерка титана Кроја и Реје, заштитница огњишта. Свако огњиште је њен храм. Представља домаћу слогу и благостање, штити прогоњене. Задужена је за грађански мир.
Химера је чудовиште са лављом главом, козјим трупом и змијским репом. Бљује ватру.
Кентаури су митолошка бића која су једним делом људи, а једним делом коњи. Кербер је страшан пас који чува улаз у Подземље. Има три главе. Допустиће ти да уђеш, али не и да изађеш из Подземља.

Киклопи су једнооки људождери и џинови који не поштују богове. Кирка је чаробница са острва Еја, ћерка бога сунца Хелија. Све посетиоце претвара у животиње. 
Крон је син Урана (Неба) и Геје (Земље), вођа титана. Његова деца су Хестија, Деметра, Хера, Хад, Посејдон и Зевс. Пошто је знао да ће га неко од деце збацити са трона, гутао их је као бебе. Реја, жена, сакрила је Зевса и подметнула камен Крону. Зевс га касније побеђује, постаје врховни бог, заробљава и приморава да избљује сву децу коју је прогутао.
Лета и Стикс су реке у Подземљу. Лета представља заборав. Преко Стикса Харон превози душе мртвих.

Минотаур је чудовиште са људским телом и главом бика. Крили су га у лавиринту и хранили људским месом. Убија га Тезеј. Мојре или Суђаје су задужене за животни пут сваког човека. Преља плете животну нит, Судбина је распреда а Неумитна пресеца када дође смртни час. Представљене су као старије жене које држе вретено, глобус и маказе.


Девет ћерки Зевса и Мнемосине (Памћења) зову се Музе. Рођене су на падинама Олимпа. Оне човечанству доносе мудрост и уметничко надахнуће:
1. Калиопа - епска поезија
2. Клио - историја
3. Еутерпа - лирска поезија
4. Терпсихора - играње и хор
5. Ерато - љубавна поезија
6. Мелпомена - трагедија
7. Талија - комедија
8. Полихимнија - химне
9. Уранија - астрономија
Нарцис је неодољиво леп и сујетан младић. Због тога су га богови казнили. Заљубио се у свој одраз у води, увенуо је од неузвраћене љубави. На његовом гробу је никао цвет нарцис. Ника је богиња победе, везује се за спортска и уметничка такмичења. 
Нимфе су младе девојке, божанства природе и Зевсове ћерке. Живе у шумама, крај река, извора, у пећини или на обали мора. Могу бити благонаклоне и свирепе. Брину о воћу, поврћу, усевима, пчелама и меду. Њима се приноси млеко, цвеће, мед и уље, а некада коза или јагње. Пан је стари бог стада и пастира, шумски демон. Има козје ноге, реп, браду, рогове, насмејан је, свира и игра. 
Пандора је прва жена на свету коју Хефест направио од земље. Афродита јој је даровала лепоту, Атена душу, Хермес лукавство, а Зевс кутију у којој су била затворена сва зла света. Људи до тада нису знали за зло и невољу. Пандори је речено да не отвара кутију. Ипак, људска радозналост је победила и Пандора је ослободила невоље, бриге, болести, ратове, лажи, сплетке. У кутији је остала само нада.
Пегаз је крилати коњ који Зевсу доноси муње и громове. Он је симбол маште и песништва. Персефона је Зевсова и Деметрина ћерка, Хадова жена и краљица Подземља. Прометеј је титан и творац људског рода. Он је пријатељ и заштитник. Човека је направио од глине, а Атена му је удахнула душу. Украо је ватру са Олимпа и поклонио је људима. Тим поступком је изазвао Зевсов бес и морао је бити кажњен. Везан је за планину Кавказ, орао му кљуца јетру преко дана, а ноћу рана зараста. И тако сваки дан. Научио је људе да граде куће, рачунају, пишу, плове, лече и проричу будућност.
Сфинга је митолошко чудовиште са људском главом и телом лава. Поставља људима загонетку. Ако не дају тачан одговор - поједе их. Загонетка гласи: ''Шта је то што изјутра иде на четири ноге, у подне на две, а увече на три?'' Едип је дао тачан одговор - човек.
Сизиф је варалица и лукавац који је преварио Смрт. У Подземљу, за казну, вечито гура тешку стену уз брдо. Чим дође до врха, стена се скотрља низ брдо на сам почетак. Сизифов посао је у ствари бесмислен.

Тантал је Зевсов син који је одавао божанске тајне. Крао је нектар и амброзију. За казну, у Подземљу вечно стоји гладан и жедан поред воде и хране. Кад проба да их дохвати, не може јер се удаљавају.
Тезеј је национални херој Атине. У својим подвизима убија Минотаура који је јео момке и девојке. Одбранио је Атику од напада Амазонки. Веровало се да његов дух предводи Грке у Маратонској бици. Хеба је Зевсова и Херина ћерка, богиња младости. Боговима точи нектар и има моћ да људима врати младост. 


Извор: ''Именик класичне старине'' Владета Јанковић

Коментари