''Прва бразда'' Милован Глишић

 
Књижевни род: Епика

Књижевна врста: Приповетка

Време дешавања: После Другог српско-турског рата (1877-1878)    🔍Сазнај нешто више о овом рату.

Место дешавања: Село Велика Врбница.        🔍Пронађи ово место на мапи наше земље.

Јунаци: Миона Џамић, Сибин Џамић, Огњан, Душанка, Сенадин, Јеленко.

1. Приповетка је подељена у четири дела. Укратко препричај сваки.

2. Када је и како Миона постала удовица?

3. Опиши Миону и њену децу пратећи све делове приповетке.

4. Зашто је највећа несрећа за сеоску кућу да остане без мушке главе? Образложи свој одговор примерима из приповетке. Покушавај да дочараш начин живота у то време.

5. Зашто Миона није хтела да пређе у деверову кућу? Пронађи речи којима она оправдава свој став. По чему се она разликује од других жена у селу?

6. Којим речима се Миона обраћа својој деци? Којим жељама су испуњене њене молитве?

7. Наведи разлоге због којих се село диви Миони и шта јој замерају. 

8. Зашто је за њу важно да ишколује своју децу? Да ли је она ишла у школу? Чему учи своју децу? Протумачи Мионине речи: ''Нећу да ми деца буду слепа код очију.'' 

9. Чича Јездимир у једном моменту за Миону каже да је ''муж-жена''. Протумачи његове речи.

10. ПЕЈЗАЖ је опис природе. Пронађи га у приповеци. Са којим годишњим добом почиње треће поглавље? Шта нам то наговештава?

11. Зашто су Душанка и Огњан крили од мајке да је Огњан на њиви? На који начин деца исказују своју љубав и поштовање према мајци? Зашто се Душанка није школовала, а њена браћа јесу?

12. Огњан је узорао своју прву бразду. Шта то значи за Миону и њену кућу? Обрати пажњу на њене речи кад стигне на њиву. МОНОЛОГ је говор једног јунака који гласно размишља, обраћа се сам себи или публици у драми. Подвуци монолог. Како се Миона осећа? Због чега је поносна на Душанку? Миона је заплакала. Објасни зашто. Какве планове кује у глави? 


13. Каква је то чудна радост обузела ову пожртвовану мајку? Шта је Миона постигла у животу?

14. У чему је симболика наслова овог дела? Како би приповетка још могла да се назове?

КАРАКТЕРИЗАЦИЈА је начин приказивања битних особина лика у књижевном делу. Јунак може бити представљен описом физичког изгледа, приказивањем осећања, размишљања, расположења, монологом, дијалогом или приповедањем друге особе о лику. ЕТИЧКА (МОРАЛНА) КАРАКТЕРИЗАЦИЈА приказује јунаков карактер, његов однос према добру и злу, истини и правди, колико је доследан према себи и другима. Откривају се јунакови ставови и особине.

Провери шта си запамтио/запамтила!

Коментари