''Мали Принц'' истраживачки задаци



1. Одреди књижевни род и врсту.

2. Напиши коме је писац посветио ову књигу. Зашто је замолио децу да му не замере?

3. Ко је приповедач у делу? Да ли је он исто што и писац? По чему то закључујеш? Шта је Мали Принц тражио од приповедача да му нацрта? Шта су одрасли видели на приповедачевом цртежу, а шта је он желео да представи? Због чега га одрасли нису разумели?

4. Одакле долази Мали Принц? Како се звала његова планета и како је изгледала? Шта је све на њој постојало и живело?

5. Где су се упознали Мали Принц и наратор?

6. Опиши Малог Принца. Како се он сналази у свету?

7. Мали Принц путује од планете до планете. Кога све среће на свом путовању?

8. Сваки од ликова представља једну људску особину. За сваког лика напиши која је то особина и образложи свој одговор. Размисли због чега је свако од њих сам на својој планети. Који се лик допао Малом Принцу? Због чега?

9. Шта је баобаб? Да ли он може да буде и у људима и кроз која осећања би се могао исказати?

10. Објасни шта је Малом Принцу значила ружа када ју је тако неговао, чувао под стакленим звоном и веровао да је она једина такве врсте на свету. Зашто је Мали Принц отишао од руже? Да ли си и ти доживео нешто слично у животу и како си се осећао? Образложи зашто се у животу везе међу људима кидају и мора ли да буде тако? Шта је могло бити другачије? Да ли би и тада Мали Принц отишао са своје планете?

11. Какав је разговор са лисицом? Која је лисичина тајна? Како би се она могла повезати са целим романом? Шта значи "припитомити"?

12. Обрати пажњу на растанак Малог Принца са ружом и са лисицом. Спреми се да их опишеш.

13. Размисли да ли одело чини човека. Какви су одрасли људи по својим особинама ако процењују појаве и људе на основу њиховог изгледа?

14. Ко је Малом Принцу открио суштину пријатељства и како? Како се Мали Принц вратио на своју планету?

15. Из романа издвој најлепше цитате као што је започето: ,,Човек само срцем добро види, суштина се очима не да сагледати.“






Коментари