''Аги и Ема'' истраживачки задаци

 


1. Одреди књижевни род и врсту дела.

2. Одреди време и место радње дела.

3. Одреди тему.

4. Укратко препричај роман (5-6 реченица).

5. Књига је добила наслов по главним јунацима. Укратко их представи.

6. Зашто се Аги разликује од других основаца? Како селидбе утичу на његово уклапање у школску средину и међу вршњаке? Зашто га вршњаци малтретирају? Зашто мајка мисли да је чудан?

7. На који начин се родитељи односе према њему, његовом одрастању, потребама, интересовањима, школским обавезама? Куда они то стално журе? Зашто Аги често плаче и осећа се усамљено?

8. Какав однос Аги има са ујаком, ујном, бабом и дедом? Шта такви односи говоре о Агијевој породици која живи у савремено доба?

9. Како се Ема појавила у Агијевом животу? Где она живи? Опишите Ему. Шта то све Ема пружа Агију што му родитељи не пружају? Којим се све активностима баве?

10. Зашто је важно водити децу на слободне активности, учити их кућним пословима, играти са њима шах?

11. Издвој најсмешније сцене и ситуације кроз које су Аги и Ема пролазили. Каквог кућног љубимца има Ема?

12. Аги је усамљен дечак. Какве су његове жеље? На који начин је Ема помогла Агију да се избори са својом самоћом и увредама вршњака?

13. Зашто је Агија нова селидба уплашила и зашто је пружио отпор родитељима? Шта он заправо од њих очекује а никако не добија?

14. Доласком у нови крај, Аги поново среће Ему. Размислите да ли се Ема стварно преселила у стару кућу преко пута или се то десило у Агијевој машти. Да ли је Ема стварни или измишљени пријатељ?

15. Шта можемо да научимо дружећи се са необичним и маштовитим особама које нису као остали? Зашто не треба да имамо предрасуде према њима? Шта је Ема поклонила Агију како би неговао своју маштовитост?

16. Каква би требало да буде породица и шта би поручио Агијевим родитељима, ујаку, баки и деки?

17. Аги трпи вербално и физичко малтретирање. Деца га одбацују. Да ли си се ти нашао/нашла у сличној ситуацији? На којој страни си био/била – страни жртве или страни насилника? Да ли је у реду да се тако поступа? Шта треба да урадиш ако се нађеш у таквој ситуацији као посматрач?


Коментари