Славеносрпски језик

После одласка руских учитеља, писци у рускословенски језик уносе елементе српског народног језика. Желели су да своја дела приближе што већем броју читалаца. Пред крај 18. века настаје СЛАВЕНОСРПСКИ језик, мешавина рускословенског и народног, српскословенског и руског језика. Збуњујуће, зар не?

Славеносрпски језик је био у употреби од друге половине 18. века до половине 19. века. 

Прво дело објављено на овом језику је ''Славеносрпски магазин'' Захарија Орфелина из 1768. године, уједно и први српски часопис. Како сада Орфелин, када смо њега спомињали за рускословенски језик? Многи писци су писали и на једном и на другом језику пошто су те језичке реформе обележиле епоху у којој су живели.

ПИСЦИ: Павле Соларић, Милован Видаковић, Сава Мркаљ, Захарија Орфелин, Јован Хаџић, Атанасије Стојковић, Јован Стерија Поповић, Доситеј Обрадовић.
Доситеј Обрадовић истиче да треба писати народним језиком како би обичан народ разумео написано. У делима се залаже за ову идеју. Међутим, свој језик није могао да ослободи црквенословенизма. 
''Будући, да кад учени људи мисли своје на општему целога народа језику пишу, онда просвећење разума и свет учења не остаје само онима који разумеју стари књижевни језик, но простире се и достиже и до сељана, предавајући се најпростијем народу и чобанима, само ако знаду читати.''
Сазнај нешто више о Доситеју. Доситејева задужбина
ПРОВЕРИ КОЛИКО СИ ЗАПАМТИО/ЗАПАМТИЛА!


Коментари

  1. 1.словенорпски
    2.Доситеј Обрадовић
    3. Свети Сава
    4.друга половина 18. Века до половине 19. Века
    5.Захарија О.
    6. 1768Год.
    7. Народном језику
    8.све обележите
    9.словеносрпски магазин

    ОдговориИзбриши

Постави коментар