Необичне судбине књижевних дела

Нека књижевна дела су доживела чудне судбине. Нестајала су на чудне начине или су била уништавана од стране својих аутора.

Римски песник Овидије последње године живота провео је у изгнанству због песме о завођењу ''Љубавна вештина''. Није успео да понесе своје драгоцене рукописе. Многе странице су нестале, међу њима и трагедија ''Медеја''.

Још увек се не зна шта се десило са Шекспировом драмом ''Карденио''. Карденио је лик из чувеног романа ''Дон Кихот'' Мигела де Сервантеса. Одакле ово име у Шекспировом делу, остаће мистерија. Поуздано се зна да је ова драма изведена пред краљем Џејмсом Првим, касније јој се губи сваки траг. Осим Карденија, Шекспира и Сервантеса повезује исти дан смрти, 23. април 1616. године. Због тога се овај дан сматра Међународним даном књиге. 

Лорд Бајрон је поверио своје мемоаре пријатељу, ирском песнику Томасу Мору, са циљем да се објаве након његове смрти. Мор и издавач Џон Мајер остају шокирани након читања интимних исповести. Знали су за нечувено понашање, разне афере и скандале лорда Бајрона, али је то ипак превазилазило њихово очекивање. Како би сачували (донекле) част свог пријатеља, спалили су рукописе у камину.

Да ли сте знали да је Николај Васиљевич Гогољ спалио наставак ''Мртвих душа''? Успех првог дела ове књиге донео је писцу и тешку депресију, упао је у озбиљан верски занос. Наводно га је на уништавање рукописа наговорио духовник који је у тим реченицама видео извор зла.

Хенри Мелвил, аутор ''Мобија Дика'', у свом роману ''Острво крста'' описује судбину Агате Хеч. Ћерка светионичара успела је да излечи повређеног бродоломника. Венчавају се, добијају дете, али супруг напушта дете и жену. Мелвил овај рукопис предаје издавачу 1853. године. Из непознатих разлога је одбијен и губи му се сваки траг.

Дуго се сматрало да постоји још једна верзија књиге ''Необичан случај доктора Џекила и господина Хајда'' Роберта Луиса Стивенсона. Првобитни рукопис је имао око 30.000 речи и написан је за само три дана. Дело је прво прочитала Робертова супруга, након лоших критика верзија нестаје. Тек 2000. године на тавану песника Вилијама Хенлија потомци налазе писмо Фани Стивенсон. У њему наводи да је прва верзија књиге њеног супруга ''гомила бесмислица'' и да ће је спалити чим прочита.

Френк Баум је остао упамћен као аутор дечије књиге ''Чаробњак из Оза''. Мање позната информација је да је он аутор и осам романа за одрасле. Четири су објављена, а четири нестала без трага. Пишчев син је након очеве смрти тврдио да је романе спалила ауторова супруга. Ове речи треба узети са резервом пошто је Баум избацио сина из тестамента, што је изазвало велики бес код наследника.

Прва супруга Ернеста Хемингвеја (имао их је четири) једног дана је у кофер спаковала неколико кратких прича и део романа овог америчког нобеловца. На путу из Париза до Лозане, у возу, кофер је нестао. Део романа садржао је Ернестова искуства из Првог светског рата. Можда је то један од разлога њиховог развода.

Силвија Плат је последњих дана свог живота (извршила је самоубиство 11. фебруара 1963. године) писала роман ''Дупла експозиција''. Након смрти, сви њени рукописи су припали супругу, али последњег романа нигде није било. Супруг Тед Хјуз је касније тврдио да је видео само део романа и да је велика вероватноћа да је он завршио код Силвијине мајке. Неки биографи тврде да је Хјуз уништио рукопис како би заштитио своју приватност, пошто је дело било у великој мери аутобиографско. Зна се да је спалио једну свеску Силвијиног дневника, под изговором да би њиховој деци било тешко да прочитају неке њене исповести.


Америчка песникиња Емили Дикинсон никоме није показивала своја дела. У породици нису ни знали чиме се она заправо бави. Живела је у врло строгој и религиозној породици. У 30. години једноставно је ишчезла из друштвеног живота, са пријатељима је одржавала контакт преко писама. Током живота је објавила само 7 песама. Своју сестру је заветовала да спали сва писма и рукописе након њене смрти. Лавинија је тешка срца започела тај процес одмах након сестрине смрти. Спаљивала је један по један рукопис док у тајној прегради писаћег стола није пронашла кутију са 600 песама и још стотинак недовршених. Није могла до краја да испоштује последњу жељу покојнице. Наредне четири године је припремала Емилине песме за штампу. Прва књига је објављена 1890. године. 

Франц Кафка се у 34. години разболео од туберкулозе. Седам година касније умире у једном санаторијуму. Замолио је пријатеља да уништи сва његова дела. Најбољи пријатељ, а касније и биограф, Макс Брод ради супротно. Сачувао је романе, приче и дневник. Кафка се, годину дана пре смрти, заљубио у Дору Дијамант. У њеном стану пише новеле ''Једна мала жена'' и ''Јазбина''. Сматрајући своја дела лошим и без вредности, наређује Дори да спали рукописе. Нажалост, она то и чини. Срећом, редакција Макса Брода објављује Кафкина сабрана дела у шест књига. 

Извор: Политикин забавник


Коментари