Артур Конан Дојл

 

''Ако ме за стотину година буду памтили само као човека који је измислио Шерлока Холмса, сматраћу свој живот промашеним.''

Шкотски писац је рођен 22. маја 1859. године у Единбургу. Отац Чарлс је боловао од епилепсије, био је неизлечиви алкохоличар, склон мрачним расположењима. Мајка Мери Фоли се бринула о породици. По занимању је био доктор. Још као младић објављује прве приче. ''Скица у гримизу'' је прво дело у којем се појављује Шерлок Холмс, детектив запањујућих способности. Шест година касније, 1893, писац је хтео да убије свог јунака али га је читалачка публика спречила у томе. Шерлок поново оживљава у ''Баскервилском псу'', можда и најпопуларнијем Дојловом роману. Артур је сматрао да га Холмс одвлачи од важнијих ствари о којима би писао. Од издавача је тражио огроман хонорар за наставак саге о славном детективу, искрено се изненадио позитивним одговором. Након тога, постаје један од најплаћенијих писаца свог времена. 

Шерлок Холмс и доктор Вотсон појавили су се у четири романа и 56 кратких прича. Предавач Единбуршког универзитета и један од зачетника форензичке медицине, доктор Џозеф Бел, био је узор за лик Шерлока Холмса.

У познијим годинама, писац се одушевљено бавио спиритуализмом, чак се спријатељио и са славним мађионичарем Харијем Худинијем. Веровао је да Худини има натприродне моћи, одбијајући да су то само трикови. Худини је раскринкавао лажне медијуме што је изазвало бес код Дојла, па је пријатељство прекинуто. Током Првог светског рата се озбиљно бавио оностраним. Син му умире од туберкулозе са којом се борио још од битке на Соми. Две године касније Дојл објављује књигу ''Ново откровење'', у којој исказује дубоко веровање у могућност повезивања са оностраним. Колико га је ова тема окупирала говори и чињеница да је годинама путовао по свету као мисионар спиритуализма.

Осим што је креирао једног од најбољих јунака криминалистичког и детективског жанра, Артур Конан Дојл је снажно, као школовани доктор, подржавао вакцинацију против заразних болести. Написао је и неколико добрих текстова на ту тему. 

Преминуо је од срчаног удара у 71. години, 7. јула 1930. године. Прво је сахрањен у врту иза своје куће јер се изјашњавао као отпадник од хришћанства. Касније су његови остаци пренети у црквено двориште, поред тела његове супруге. 

ДЕЛА: ''Скерлетна студија'', ''Знак четворице'', ''Баскервилски пас'', ''Изгубљени свет''.

ЗАНИМЉИВОСТИ О ПИСЦУ:

  • Име је добио по краљу Артуру, кога је пишчева мајка обожавала.
  • Одрастао је читајући романе Чарлса Дикенса и сер Волтера Скота.
  • По струци је био очни лекар. Због специјализације је боравио у Бечу и Паризу. Отвара офталмолошку ординацију у Лондону, али ниједан пацијент не прелази праг. Због тога се озбиљније посвећује писању.
  • Оженио се 1885. године Луизом Хокинс, сестром једног свог пацијента. Занимљиво је да су Артура оптужили за смрт Луизиног брата Џона, који се неуспешно лечио од менингитиса. Читав случај је завршио у полицији. Убрзо је доказана докторова невиност, али је Дојл искористио ово искуство за своје детективске приче.
  • Шерлока Холмса убија у причи ''Последњи проблем''. Читаоци су данима протестовали испред пишчеве куће. Неки су носили црне траке око руке како би оплакали погибију врхунског детектива. Неки су хтели и да линчују писца. Многи нису раздвајали јунака и аутора. Дојл се трудио да докаже свима како се бави озбиљнијим стварима. Није му баш успело. И Агата Кристи се кајала што је Херкула Поара креирала као човека у познијим годинама, покушала је пар пута да га убије али читаоци нису дали. 
  • Луиза умире од туберкулозе. Артур се жени поново. Џин Леки је била жена у коју је годинама платонски био заљубљен, али се из поштовања према болесној (покојној) жени није развео. Са првом супругом је имао двоје, а са другом троје деце. 
  • Учествовао је у истрази два тешка злочина, верујући да су младићи погрешно оптужени.
  • Два пута се неуспешно кандидовао за Парламент.
  • Због свог патриотизма у Другом бурском рату је добио титулу витеза 1902. године. 
  • Заслепљен спиритуализмом, веровао је да комуницира са мртвима и да виле постоје. Због тога му се цео књижевни свет смејао. Писац је, у инат свима, отворио књижару у којој су се продавале само књиге о тој теми. Међутим, купци су долазили по аутограм, а потписане књиге су увек биле о Шерлоку. Дојла је ово много нервирало.
  • Дојл је одлично скијао, играо крикет (члан репрезентације) и голф. Ако бисте њега питали, бокс је најузвишенији индивидуални спорт. Често је ноћу спаринговао, у формалном вечерњем оделу. Један је од оснивача Портсмутског фудбалског клуба. Чак је био и први голман тог тима. 
  • Шерлок Холмс замало да се зове Шерингфорд Хоуп. 
  • Дојлов отац је био алкохоличар, током боравка у душевној болници направио је илустрације за прво издање књиге свог сина. По Дојлу Старијем, Шерлок је низак, дебео, брадат, подсећа на француског сликара Анрија де Тулуза Лотрека. Сматра се да су ове лоше илустрације утицале на лошу продају. 
Очева скица

 

  • Тешко је поднео смрт сина и брата током Првог светског рата. Некако можемо и да схватимо одакле толико веровање да се може комуницирати са мртвима. Новине су писале и да је скренуо са ума. Занимљиво је да је овај нови пишчев хоби утицао да његове књиге годинама буду забрањене у Совјетском Савезу.
  • Последње речи је упутио својој жени, која се бринула о њему због срчаних проблема: ''Дивна си!''
  • Као младић, једно време је био бродски доктор и ловио је китове са посадом. Занесен лепотом природе Северног пола, често би слетео са палубе у ледену воду, па су морнари морали да га извлаче. Африка му се није допала, озбиљно се разболео од тропске грознице. 
  • Након нестанка Агате Кристи на неколико дана (још увек неразјашњен случај), људи су чак контактирали Дојла да помогне у потрази, верујући да је један велики ум помоћи полицији. Није ни чудо што је Дојл толико желео да побегне од књижевног јунака ког је створио, а којег је, на крају, и замрзео. 

14 уврнутих чињеница о писцу

Афера Пилтдаун

ШЕРЛОК ХОЛМС

Високи и мршави чудак, орловског носа, сјајан виолиниста, одличан хемичар, вешт боксер и мачевалац, познаје и цитира персијске и римске песнике, мајстор прерушавања. Живи у Бејкер стриту 221Б у Лондону, у изнајмљеном стану. Отворио је приватну детективску агенцију. Доктор Вотсон је главни помоћник и десна рука, али и онај који бележи авантуре овог генијалног ума. Холмс није као остали детективи. Он ће на основу ваших црта лица, одеће, става, ноктију, ожиљака, па чак и обуће, закључити ваше порекло, занимање, одакле долазите. 

Помислили бисмо да, након толиког времена од објављивања књига, слава Шерлока Холмса копни. Ипак, она све више расте. Обожаваоци славног детектива широм света се зову шерлокијанци. Издају своје часописе, постоји чак и ''Енциклопедија шерлокијана''. Прате све снимљене филмове по Дојловим делима. 

Снимљено је на десетине филмова, серија, направљене су и видео-игрице и друштвене игре на разним језицима. 


Ако вас не мрзи да сатима чекате у реду, можете посетити Музеј Шерлока Холмса. На табли пише да су Шерлок и Вотстон живели на тој адреди од 1881. до 1904. године. Музеј се, наравно, налази у улици Бејкер, познати број 221Б. Ово је први музеј посвећен једном измишљеном лику. 

Закорачимо у свет Шерлока Холмса!

Ако до сада нисте читали (или бар одгледали) авантуре јединственог британског детектива, ево прилике.

Извор: Политикин забавник; ''Тајни живот великих писаца'', Роберт Шнакенберг


Коментари