Самоуки великани пера

 

ХОРХЕ ЛУИС БОРХЕС
Овај аргентински књижевник, аутор приповедака магичног реализма, прву причу је написао са шест година. У деветој је на шпански превео ''Срећног принца'' Оскара Вајлда. Читао је оригинална дела на португалском, латинском, енглеском, немачком, француском, италијанском и староисландском језику. Кад ово прочитамо, помислимо да иза њега стоје године и године озбиљног образовања. Ипак, Хорхе је напустио школовање након основне школе. Све што је касније научио, научио је сам.

''Неки се поносе књигама које су написали, а ја се поносим књигама које сам прочитао.''

''Рај сам одувек замишљао као својеврсну библиотеку.''

''Књига је јединствена, преносива магија.''

''Ја не могу да спавам осим ако нисам окружен књигама.''

ЖОЗЕ САРАМАГО
Добитник Нобелове награде за књижевност 1998. године, писац и критичар, завршио је машинбраварски занат. Није желео да настави школовање. Прво је радио као ауто-механичар, затим у Заводу за социјално осигурање, а онда је баталио све то и посветио се ономе што воли - превођењу и новинарству. У 60. години постаје популаран, након објављивања четвртог романа. До краја живота је живео од писања.

ДУШКО ТРИФУНОВИЋ
Највећи рокер међу песницима и највећи песник међу рокерима, по занимању машинбравар. У 24. години објављује прву збирку песама. Аутор је култне дечје емисије ''Шта деца знају о завичају'', уређивао Омладински програм, учествовао у стварању неких од највећих рок и поп хитова југословенске музике. Објавио је 85 књига, претежно збирке песама, али и четири романа, два филмска сценарија и неколико драма.
''Једном свету један песник једне врсте је сасвим доста.''

Поуп
АЛЕКСАНДАР ПОУП
Енглески сатирични песник 18. века прекинуо је званично школовање са само 12 година. Самостално је научио француски, латински, италијански и грчки па је читао дела својих омиљених писаца у оригиналу.


ЏОРЏ БЕРНАРД ШО
Британски драмски писац, позоришни и музички критичар, есејиста, романсијер, новинар. Завршио је само основну школу, али ни о њој није имао лепо мишљење. Овај писац је једини добитник Нобелове награде за књижевност и Оскара. Школу је поредио са затвором и тврдио како у њој ништа никада није научио, већ да је све сазнао сам. 

Шо
 ''Ко има воље, има и начина.''

 Ако Шо није ценио школу, другачије мишљење је   имао о ћирилици. 
 Сматрао је да је ћирилица најсавршеније писмо   на свету и један заокружен и логичан систем. Чак   је у свом тестаменту оставио преко 300.000 фунти  Енглезу који успе да реформише и упрости  енглеску абецеду по узору на нашу   азбуку - једно слово један глас.

Твен
МАРК ТВЕН
Сличан став је имао и аутор који је свету поклонио авантуре Тома Сојера и Хаклберија Фина. Твен није завршио ни основну школу. Након очеве смрти морао је да издржава породицу. Недостатак дипломе му није сметало да постане великан америчке књижевности.

ЧАРЛС ДИКЕНС
Има доста паралела између Тома Сојера и Оливера Твиста. А оно што веже Твена и Дикенса је прекинуто школовање. Ни Дикенс није завршио основну школу. Чарлсов отац је завршио у затвору због дугова. Син постаје глава породице, запошљава се у фабрици. 

Дикенс



 

ЏЕК ЛОНДОН
Лондон
Сличну судбину имао је и овај амерички писац. Жарко је желео да заврши факултет, али због недостатка новца морао је да напусти академско образовање након годину дана. Ипак, успеси романа ''Зов дивљине'' и ''Бели очњак'' донели су неке лепше дане.

Мелвил
 


 ХЕРМАН МЕЛВИЛ
Аутор романа о најпознатијем киту завршио је само средњу школу.

  
 

                                  ЏОРЏ ОРВЕЛ
Иако је завршио Итон, једну од најпрестижнијих средњих школа у   Енглеској, Орвел није добио стипендију за факултет. Узрок је     недовољна заинтересованост за предмете који нису књижевност.   Једно време се издржавао прањем судова по ресторанима, често се   дешавало да преспава у неком од уточишта за бескућнике. Књижевни таленат му је помогао да се издигне из лоших животних услова и докаже као писац.
Орвел

''Постоји само један начин да се заради у писању, а то је да се удате за ћерку издавача.''
ВИЛИЈАМ ФОКНЕР
Овај нобеловац је два пута безуспешно покушавао да се школује. Прво је напустио средњу школу у другом разреду, а затим је одустао од универзитета. Пропуштено је надокнађивао читајући и проучавајући класике.

Фокнер


Лесинг
ДОРИС ЛЕСИНГ
Британска књижевница је напустила школовање у 14. години. Издржавала се као медицинска сестра, оператер на телефонској централи, стенограф и новинар. Затим је почела да пише. Ова дама је најстарија добитница Нобелове награде, та част јој је припала у 87. години.

ЏЕЈН ОСТИН
Школовала се код куће, уз помоћ оца и браће, претежно кроз читање.

ВИЛИЈЕМ ШЕКСПИР
Бард светске књижевности има само неколико година формалног образовања.
Остин
Шекспир

Ипак, неки писци су били упорнији. ЛАВ ТОЛСТОЈ је три године студирао право и оријенталне језике. Напушта факултет и образује се самостално. ЕМИЛ ЗОЛА никада није дипломирао право. ЏЕРОМ ДЕЈВИД СЕЛИНЏЕР кратко је студирао на Њујоршком универзитету. СКОТ ФИЦЏЕРАЛД је схватио да су мале шансе да заврши студирање на Принстону па се пријавио у војску. ЏЕК КЕРУАК због прелома ноге напушта рагби и студирање. 
Толстој

Зола, Селинџер, Фицџералд и Керуак

ПИСЦИ КОЈИ СУ БИЛИ ЛОШИ ЂАЦИ

Шарлота Бронте је муке мучила са граматиком, географијом и историјом. Сестра Емили је читала добро али се мало трудила. Пушкину није ишла математика, економија и латински су му били страшно досадни. Најбоље оцене је имао из руске поезије и француске реторике. Гогољ је носио титулу лењог ученика. Страсно је волео цртање, књижевност и позориште. Стране језике је положио на једвите јаде. Чехов је два пута понављао. Прво трећи разред због математике и географије, а онда пети због грчког језика. Занимљиво је да никада није имао високе оцене из књижевности. Момо Капор је био најгори ђак Сарајевске гимназије, седео је у истој клупи као и Иво Андрић. Чак је и Андрић био на поправном из математике и понављао шести разред ове гимназије. 

Извор: Политикин забавник

Коментари