Па после нека кажу да је писати лако (занимљивости о писцима)

''Писац је особа којој писање теже пада него другим људима.'' Томас Ман

Волфганг фон Гете писао је своје најзначаније дело ''Фауст'' 64 године. Писање је започео у 18. години, а завршио када је напунио 82. 

''Нећете ми веровати

И велики песник Гете

Некада је био беба

И веома немирно дете.''

Љубивоје Ршумовић




Ирски књижевник Џејмс Џојс стварао је 15 година свој роман ''Финеганово бдење'' иако му је у том подухвату помагало неколико младих писаца.

Скоро 14 година је Марсел Пруст писао ''У трагању за изгубљеним временом''. Боловао је од астме, писао углавном ноћу све до смрти. 
Иначе, ово дело у Гинисовој књизи рекорда носи титулу најдужег романа на свету. Обухвата око 3.724 странице и приближно 9.606.000 словних места (рачунају се и размаци). 



Упоређујући свој књижевни рад са најтежим кулуком, Гистав Флобер је писао ''Госпођу Бовари'' пет година. 

Роман Херамана Мелвила настајао је годину и по дана. Писац данима не би успевао да напише ни један једини ред, а онда би читаво поглавље написао за неколико дана.


Роман ''Чича Горио'' завршен је за шест недеља. Оноре де Балзак је понекад писао и по 23 часова дневно, у полумраку, уз светлост само једне свеће, спуштених завеса како га нико не би ометао и уз велике количине кафе. 

Француска књижевница Жорж Санд писала је своје романе просечно четири дана. Чим би завршила један роман, запалила би цигарету и започињала нови.



Немачки песник Рајнер Марија Рилке успео је да  за један дан напише петину збирке ''Девинске елегије''. Пре тога је патио од такозване стваралачке кризе чак десет година.

Извор: Политикин забавник

Коментари