Марк Твен


 Рођен 30. новембра 1835. године као Семјуел Ленгхорн Клеменс, у месту Флорида, савезна држава Мисури. Био је шесто од седморо деце сеоског трговца Џона Маршала Клеменса и његове супруге Лемптон Клеменс.

У четвртој години се преселио у град Ханибал. Тај исти градић на Мисисипију биће инспирација за измишљени Сент Питерсбург у којем су живели Том Сојер и Хаклбери Фин. 

Отац умире 1847. године од упале плућа. Семјуел напушта школу, постаје штампарски шегрт како би издржавао породицу. Након завршеног заната, постаје словослагачки калфа и писац мањих прилога у часопису ''Ханибал џорнал''. Са 18 година напушта Ханибал, као графичар ради у Њујорку, Филаделфији, Сент Луису и Синсинатију. У вечерњим часовима посећује библиотеке, уверен да ће читањем доћи до великог броја података које није добио у школи.

У 22. години се враћа у Мисури. Постаје кормилар на једном пароброду. Придружује му се и млађи брат Хенри, који, нажалост, гине после три месеца у експлозији парних котлова. Семјуел је братову смрт сањао месец дана пре.

Учествује као добровољац у Америчком грађанском рату. Након рата је радио у руднику сребра, па као новинар. Живот наставља у Сан Франциску, постаје озбиљан новинар, објављује и прве приповетке. Писао је путописе током обиласка Хаваја, Европе и земаља Блиског истока. Све путописе је касније објавио у књизи под занимљивим називом ''Наивчине у иностранству''. 

Хронологија Твеновог живота

Када је први пут угледао фотографију Оливије Лангдон, заљубио се на први поглед. Венчали су се 1870. године. Ливи се никада није у потпуности опоравила од дечије парализе коју је, као мала, прележала. Иако је могла да се креће, била је инвалид. Млади брачни пар је прво живео у Бафалу, ту им је преминуо деветомесечни син Лангдон.

Породица се сели у Хартфорд. Рађају се Сузи, Клара и Џејн. Поред деце, ничу и ''Доживљаји Тома Сојера'' 1876. године, ''Краљевић и просјак'', ''Доживљаји Хаклбери Фина'', ''Јенки на двору краља Артура''. 

Марк и Оливија
Колико је имао среће у књижевности, толико се није сналазио у трговини. Семјуел је банкротирао два пута, улажући у пропале послове. У ова два пословна подухвата је изгубио читаву женину и своју имовину и остао дужан више од сто хиљада долара. Због тога одлази 1894. године на дугу турнеју око света, држећи читалачке вечери. Обилази Аустралију, Индију и Африку. Од тих хонорара исплаћује дугове и стаје на ноге. Утиске са ових путовања пренео је у књигу ''Пратећи екватор''. 
Још за живота био је омиљени писац америчке нације. Ипак, живот је низао сурове ударце већ остарелом књижевнику. Умиру ћерке Сузи и Џејн, а вољена супруга доживљава нервни слом. Умире, након двогодишњег боловања, 1904. године у 59. години.
''После тешких и незаслужених патњи, отишла је она која је била живот мога живота.''
Ћерка Клара је живела у Европи са супругом. Семјуел остаје сам. Пред смрт успева да доврши грађу за своју аутобиографију. Годину дана пред смрт, писац је изјавио:
''Дошао сам с Халејевом кометом 1835. године. Она се поново појављује идуће године и ја се надам да ћу с њом и отићи. Биће то највеће разочарање у мом животу ако не одем с Халејевом кометом. Убеђен сам да је Свевишњи рекао: 'Те две непредвидиве наказе дошле су заједно и заједно морају да оду.'''
И заиста, само један дан пре пишчеве смрти, Халејева комета се појавила. Срце га након дужег боловања издаје и он умире 21. априла 1910. године.
Ретки и оригинални снимак Марка Твена, у друштву породице. Снимак датира из 1909. године.
                                                                Занимљивости о Марку Твену
                                                                Анимирана биографија

Како је Семјуел Клеменс постао Марк Твен? Израз ''марк твен'' Сем је први пут чуо међу бродарима на Мисисипију који су га употребљавали када су хтели да саопште да је на одређеном месту вода дубока 3,65 метара, што омогућава безбедан пролаз бродова. 
''Био је један човек, капетан Исаија Селерс, који је јављао новости са реке листу 'Њу Орлеанс Пикејн'. Он није имао књижевних склоности ни способности, а обично је бележио кратке чланке и вести о реци и потписивао их са МАРК ТВЕН... У време кад је телеграф донео вест о његовој смрти, живео сам на обали Пацифика. Био сам неискусни новинар и требало ми је нешто као 'ном де гер' (ратно име). Зато сам запленио напуштено име старога поморца и учинио све што сам могао да остане оно што је било у његовим рукама - знак, симбол и гаранција.''
Да ли сте знали да су Марк Твен и Никола Тесла били добри пријатељи? Мали Никола је у Смиљану читао Твенове романе у болесничкој постељи, хумор му је помогао да оздрави. Касније, у Америци, упознаје писца:
''Била су то прва дела Марка Твена којима вероватно дугујем чудесно опорављање које је уследило. Двадесет пет година касније, када сам упознао господина Клеменса и када смо постали пријатељи, испричао сам му то своје искуство и са запрепаштењем сам гледао тог великог мајстора смеха како плаче."

Марк Твен у Теслиној лабораторији
Још од осме године је пушио између 20 и 40 цигарета дневно, све до смрти. Често би заспао са запаљеном цигаретом. Пушио је најјефтиније и најсмрдљивије иако је био богат.
Дружећи се са Теслом, патентирао је три изума: самоподесиви појас за џемпер, самолепљиви албум и историјску игру вежбања меморије. Сматрао је да телефон неће постати општеприхваћен због крчања на линијама, па није уложио новац у тај изум. Марк Твен је и један од првих корисника писаће машине. Потрошио је хиљаде долара на врсту пећи која је требала да уклања пару. Није. Затим је уложио скоро осам милиона долара у тешку писаћу машину која је, наводно, куцала шест пута брже од човека. Машина се само кварила. Волео је да потписује чекове без покрића. Последњи пословни неуспех био је улагање у немачки додатак исхрани. Прах се правио од отпадака којим су се храниле свиње. Твен је на крају изјавио: ''Ако желите да успете у послу, немојте да следите мој пример.''
Обожавао је мачке, није волео малу децу. 
Веровао је у лековиту моћ поста. Када би га оборила прехлада или грозница, често би престајао да једе два или више дана. 

''ДОЖИВЉАЈИ ТОМА СОЈЕРА'''



Књижевни род: епика
Књижевна врста: роман
''Готово све пустоловине забележене у овој књизи збиља су се и догодиле. Све она чудна празноверја о којима се у књизи говори били су распрострањени међу децом и робовима на америчком Западу, у оно доба када су се одигравали догађаји који су овде описани. Књига је углавном намењена забави дечака и девојчица, али може послужити и одраслима да се њоме на пријатан начин подсете на оно што су они сами некада били, шта су осећали, мислили и говорили, и у какве су се све необичне и настране подухвате упуштали, понеки пут.“

Људи из Твеновог живота били су инспирација за јунаке романа.


Џо Харпер је у ствари Твенов пријатељ из детињства, Џон Бригс. Џон је био годину дана старији од Марка. Са 14 година је почео да ради у фабрици дувана, касније је постао копач злата и послован човек.



                                            

Беки Тачер је Ана Лора Хокинс, Маркова најдража пријатељица из детињства. Фотографија датира из периода након Анине удаје.








Маркова мајка, Џејн Клеменс, послужила је за лик тетке Поли. Памте је као веселу и побожну жену.









Права кућа Ане Лоре Хокинс, данас познатија као кућа Беки Тачер

Позната тараба



Пећина се налази два километра од Ханибала. Прво се звала ''Симова пећина'', данас је то ''Пећина Марка Твена''

''Том Сојер'' већ деценијама инспирише уметнике. Толико да је чак постао и тема рођендана. Више о томе на линку https://za.pinterest.com/sugarbellesa/tom-sawyer-inspiration/
Ако будете довољно упорни и одгледате снимак до краја, можете да процуњате кроз пећину у којој су се изгубили Том и Беки. https://www.youtube.com/watch?v=NAeqs6KJ-v0
Један амерички бенд је снимио песму о Тому. https://www.youtube.com/watch?v=auLBLk4ibAk

И за крај, послушајмо кроз какве невоље је прошао Ђорђе Балашевић након читања о авантурама Тома Сојера и Хаклберија Фина. :)

Извор: Политикин забавник; ''Тајни живот великих писаца'', Роберт Шнакенберг

Коментари