Словенски богови


 СВАРОГ

Врховни бог, везује се за месец јануар. Праотац или деда свих словенских богова. Створио је земљу, небо, Сунце, звезде, хлеб. Урезао је прве знаке (слова) у дрво. По занимању је ковач, све је створио чекићем. Како су онда настали други богови? Сварог је чекићем ударао по врховима планина, из искрица су настајали његови наследници. 

Седи на трону попут краља. На грудима има орла, у рукама два сунца од метала. У неким изворима се помиње да на глави има и шлем са бивољим роговима. 

СВАР значи свод или место где Сунце живи (Васељена). Због тога је он бог Сунца, ватре и заштитник ковача. 

Стари Словени су се заклињали у њега, та реч није могла да се погази. 

Научио је људе да кују. Исковао је прве бурме, због тога је заштитник и брака. Веровало се да су његова деца Сунце, Ватра, Месец, Зора.

СТРИБОГ

Вечити путник, покретан и брз. Месец фебруар. Управља ваздухом и ветровима света. Не чисти само ваздух већ и истину од лажи. Зато се од њега ништа не може сакрити. Стрибог пресуђује, кажњава и награђује. 

Поседује велика крила. На глави има шлем са шиљком. Врат и горњи део тела покривени су металним плочицама. У рукама држи огроман лук, стреле и рог. 

Дувањем у рог позива унуке и шаље их на разне стране света. Његови унуци су ветрови: Развигор, Лахор, Кошава, итд. 

Зову га још и Числибог јер води бригу о космичком реду, хармонији, броју и мери.

Заљубљен је у Весну, богињу пролећа. Доноси је на рукама, крилима топлог ветра.


ЈАРОВИТ

Називају га и Јарило. Његов месец је мај. Врховни пастир, множитељ и заштитник јагњади. Због тога се оглодана плећка првог поједеног јагњета износи пред кућни праг како би се окупили мрави. Колико мрава, толико јагањаца у тору!

Млад и моћан бог, управља растом и размножавањем, зеленилом и плодовима. При том је и заштитник ратника, змајоборац.

Јаровит отвара капије пролећа.



СВЕТОВИД

У неким изворима сматра се врховним богом. У сваком случају је један од најважнијих богова словенске митологије. Повезујемо га са јуном.

Световид је бог рата и победе. Има четири главе. Свака представља једну страну света. У руци држи рог наливен вином. Поседује коња (симбол победе) и петла (победа светла над тамом).

Његово име значи светло. Сматра се и сунчаним богом. 

ПЕРУН

Месец август. Један од врховних богова, сматра се и главним. Он је заштитник и чувар. Влада горњим небом (небо земаљске тишине) и доњим небом (по њему плове муње и громови). Када падају летње плодоносне кише, Перун се вози ватреним кочијама на доњем небу. Људи се тада не плаше. 

Поседује пет лица, једно је чак на грудима. Чему толика лица? Она представљају све оне месеце у години током којих можемо чути грмљавину. 

Верује се да је његов дух остао у стаблу храста. Због тога се посебно поштовао храст у који је ударио гром. То је сигуран доказ да је Перун био ту. 

У руци држи секиру, симбол најјачег оружја. Наоружан је ватром и громовима. Води праведне ратове. Кроји небеску капу по својој жељи. Меша се у људске сукобе, дели правду и кажњава. 

Људи су се заклињали: ''Тако ми Перуна, бога мог.'' Име му је изведено од илирско-прасловенске речи ''перенди'', што значи бог. 

ВЕЛЕС

Упамћен је и као Волос, Волохатиј (космат). Месец октобар. Приказиван је у лику медведа са пастирским штапом. Поседује три симбола: круну, вагу и жртвеник.

Заштитник крупне рогате стоке. Богатство људи се некада није мерило у новцу, него у броју бикова и волова. 

Постојао је један обред захвалности. Девојчица би, ћутећи, доносила први сноп жита до домаћинове куће са његове њиве. Тај први сноп се звао Велесова брада. Веровало се да ће тај чин донети благостање. 

Ако се бик или во разболи, Стари Словени су уносили кип бога Велеса у шталу. Приносиле су се жртве у виду воћа или поврћа, никада месо! Током суше наши преци су имали ритуал где се мечка упреже у плуг на њиви. Тако се указивала част Велесу. 

Овај бог кажњава пастирским штапом. Група звезда Влашићи се повезује са његовим именом.

РАДГОСТ


Месец новембар. Бог домаћинства, заштитник куће, укућана, напретка дома. 

Само име му каже да је он радо виђен гост. Сетимо се да су Стари Словени били домаћини, склони весељу и гошћењу.

На глави носи птицу раширених крила, на грудима главу бика.





ВОДЕН

Бог месеца децембра. Управљао је свим водама. На поклон је добијао колаче, тамјан у посудама, цвеће. Ти дарови су се пуштали низ нову како би се умилостивио овај господар језера, река и мора. 

Њему су се молили риболовци и морнари. Веровало се да може да спасе од утапања, али и да утопи.

Постоји веровање да га је заменио Свети Никола.

Коментари

Постави коментар