Антоан де Сент Егзипери

 


''Ја писац?! Па мој прави позив је пилот авиона'', говорио је за себе човек племићке крви Антоан де Сент Егзипери. Рођен је 29. јуна 1900. године у Лиону. Студирао је архитектуру, али је није завршио. Није се два пута појавио ни на завршним испитима на припремној Морнаричкој академији. Као војник основног ранга 1921. године започиње војну службу. Похађао је приватне часове летења, прелази у Француско војно ваздухопловство. Након једне авионске несреће прави паузу у летењу, али се 1926. враћа ваздушном саобраћају 

Егзипери се 30. децембра 1925. године у 02:45, након 19 сати и 44 минута у ваздуху, заједно са својим механичаром-навигатором, срушио у либијској пустињи. Сматра се да је место несреће близу долине Вади Натрун, близу делте Нила. Обојица су чудесно преживели судар, али су се суочили са дехидрацијом у јакој пустињској врућини. Њихове мапе су биле примитивне и двосмислене, остављајући их без икакве идеје о њиховом положају. Изгубљени међу пешчаним динама, једине залихе састојале су се од грожђа, две наранџе, мандарина, килограм кафе у термосу и пола литре белог вина у другом. Након неког времена дехидрације почеле су халуцинације. Другог и трећег дана били су толико дехидрирани да су престали да се зноје. Четвртог дана, бедуин на камили открио их је и применио природни третман рехидратације који им је спасио живот.

Прва објављена књига је ''Јужна пошта'' из 1929. године. ''Ноћни лет'' из 1931. крчи му пут на књижевном звезданом небу. ''Мали Принц'' је настао у октобру 1942. године, објављен је почетком 1943. Ова књига је преведена на више од 300 светских језика, продата у више од 140 милиона примерака. А сетимо се да је Егзиперију писање само било хоби.

Последња извиђачка мисија Сент-Егзиперија била је да прикупи обавештајне податке о кретању немачких трупа у долини Роне. Последњег дана јула 1944. године, летeо је у ненаоружаном П-38, у својој деветој извиђачкој мисији, из ваздушне базе на Корзици. Међутим, он се са те мисије никада није вратио већ је ишчезнуо без трага. Реч о његовом нестанку убрзо се проширила по књижевном свету, а затим у међународне наслове. Неидентификовано тело у француској униформи пронађено је неколико дана након његовог нестанка јужно од Марсеја и неки сматрају да је то његово тело. 1998. у мору је пронађена његова сребрна наруквица, док је 2000. пронађен и његов авион.

''Мали Принц''

Леону Верту
Молим децу да ми опросте што сам ову књигу посветио одраслој особи. Имам једно озбиљно извињење: та одрасла особа је најбољи пријатељ кога имам на свету. Имам и друго извињење: та одрасла особа у стању је све да разуме, чак и књиге за децу. Имам и треће извињење: та одрасла особа живи у Француској, она је гладна и њој је зима. Потребно је да је неко утеши. Ако сва та извињења нису довољна, радо ћу посветити ову књигу детету које је некад била та одрасла особа. Све одрасле особе су најпре биле деца. (Али се мало њих тога сећа.) Исправљам дакле своју посвету:    
                                            Леону Верту, кад је био мали дечак


Астероид Б612
Један од авиона којим је управљао Антоан током разношења поште имао је ознаку А-612.
Лисица
Током своје службе у Сахари, сусретао је пустињске лисице. У писму сестри Диди наводи  како је гајио и обожавао једну лисицу.
Баобаби
Представљају нацизам и нацистичке покушаје да униште планету. 

Смрт Малог Принца
Речи Малог Принца ''То ће бити као стара напуштена љуштура'' инспирисане су смрћу Антоановог брата Франсое. Његове последње речи су биле: ''Не брини. У реду сам. Не могу ту ништа. Моје тело је у питању.'' ("Don't worry. I'm all right. I can't help it. It's my body.'')

Ружа
Инспирација је супруга Консуело и њихов турбулентан брак.

Пустиња - усамљеност. 


Мали Принц
Због златне коврџаве косе, дечака Антоана породица је звала ''Краљ Сунца''. Можда су му инспирација била и деца коју је сусретао. 



Када књижевност постане део свакодневног живота






ФИЛМ https://www.filmvizija.com/movies/the-little-prince/

Коментари